måndag 1 augusti 2011

Fotbolls coacher genom tiderna

Coacherna som gett avtryck i historien.


Holländaren Rinus Michels född 1928 är ihågkommen som far till "Total fotbollen" som det nederländsk landslaget med spelare som Cruyff, Van Hanegem och Neeskens användes under 1974 års VM. Michels gynnade en dominerande och attackerande spelstil där en offside fälla spelat en viktig roll. Han tog över som tränare i Ajax när klubben var i allvarlig fara för nedflyttning. När han lämnade de bland de främsta i Europa. Bisarrt, var några av spelarna faktiskt ganska glada att se baksidan av Michels på grund av den hänsynslösa disciplinen han förordade. År 1988 ledde han Holland till deras första stora titel när spelare som med Gullit, Van Basten och Koeman bröderna vann EM.


Engelsmannen Herbert Chapman född 1878)var en av de första moderna fotbollstränarna. I en tid när det fortfarande var ganska vanligt att välja kommittéer eller styrelseledamöter för att plocka lag, krävde Chapman fullständig kontroll. Det var inte det enda område där han visade sig vara en innovativ tränare. Han förverkligade vikten av fysisk kondition, han utsatte sina spelare för ett strikt system av fysisk träning och var en av de första att lägga till sjukgymnaster till personalen. Taktiskt är han i samband med införandet av 3-2-5 systemet, som drog fördel av en förändring i offside regeln i 1925. Han gjorde sitt första framträdande i Leeds, men Chapmans största framgångar kom under hans tid i Arsenal, en klubb som etablerade sig som en av de främsta av engelsk fotboll under hans ledning.


Österrikiska Ernst Happel född 1925 hade en enastående talang för att få ut det bästa av sina spelare. Väldigt mycket en produkt av Wiens fina fotbollsskola gynnade Happel en attackerande spelstil där offside fällan presenterade tungt. Under inga omständigheter får motståndarlaget tillåtas att bosätta sig i att de föredrar spel. Genom att utöva påtryckningar sina motståndare, alternativt genom att spela för innehav, sökte hans team att diktera spelet. Det visade sig vara ett lyckat recept, som Happel går till historien som den första tränaren att vinna EM med två olika klubbar, vinna den prestigefyllda pokalen första med holländska klubben Feyenoord 1970 och en gång 1983 med Tysklands HSV. Mellan dessa två segrar, tog han också Belgiens Club Brugge till finalen, vilket var en anmärkningsvärd prestation i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar